Fedezd fel az elmúlt évek legízletesebb szaloncukrait! Emellett megosztjuk veled a titkos házi receptünket is!


A legkiválóbbak és a fiatalok nagy kedvencei is megtalálhatók közöttük.

2024-től kezdve a szaloncukor hivatalosan is a hungarikumok között található, ami különleges megtiszteltetés. Bár kezdetben külföldi eredetű, a magyar változata olyan mértékben átalakult, hogy mára már igazán sajátos identitást nyert. Ezért joggal mondhatjuk, hogy a szaloncukor a magyar édességek rangos képviselője lett.

A Hungarikumok Gyűjteménye - Magyar Értéktár leírása szerint bárhol találkozunk a világban a szaloncukorral, az feltehetően Magyarországon készült, ha pedig mégsem, a helyi magyaroknak köszönhető, hogy ott is előfordul. Elterjedt többek közt Szlovákiában és Romániában is, de igazán hazánkra jellemző, hogy karácsonyfadíszként is funkcionál.

Többtonnányit fogyasztunk el belőle minden évben, és szinte nincs olyan család, aki ne szerezne be belőle legalább egy csomaggal a karácsonyfára, így érdemes egy kicsit jobban megismerni történetét, mint ahogy azzal is tisztában lenni, melyek számítanak igazán különlegesnek a palettáról.

Minden decemberben hatalmas mennyiségű édes finomság vár ránk.

A szaloncukor őse a 14. századi, franciaországi fondantcukor volt, melyet Magyarországra a 19. században juttattak el német cukrászmesterek. A sokáig kézzel készült termékek elterjesztésében komoly lépést jelentett a gépi technológia fejlődése, illetve Stühmer Frigyes cukrászmester gőzüzemű csokoládégyárának tömeggyártása, mely az első ilyen üzem volt Magyarországon.

Idővel a csomagolás díszítése maradt az egyedüli kézi feladat, míg a karácsonyra készülő családok a cukrászdák kínálatából válogathattak, megadva a kívánt ízeket és a csomagolás színeit. Már a 19. század végére is bőségesen, legalább tíz különféle szaloncukor recept létezett, ám a csokoládébevonat elterjedése csak a 20. század első felében kezdett igazán népszerűvé válni.

A szaloncukor fogalmát és minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv részletesen szabályozza. Például meghatározza a szemcseméretet, az egyedi csomagolás szükségességét, valamint azt, hogy a borító anyaga lehet rojtozott selyempapír, színes alufólia vagy fémgőzölt fólia, amely pillangós zárással készült. A szaloncukor típusai közé tartozik a kandírozott, mártott és töltött változat, melyeket a kiszáradástól védő külső bevonat óv. Ez lehet kandiszréteg, csokoládé, vagy más anyag, amely nem csupán védelmet nyújt, hanem az élvezeti értéket is fokozza.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége által közzétett adatok alapján a karácsonyi szezonban a magyar háztartások több mint hárommillió tonna szaloncukrot vásárolnak, ami meghaladja a 15 milliárd forintos értéket. Noha a zselés változatok továbbra is a legkedveltebbek, egyre többen keresik a különleges ízeket és variációkat. Ennek köszönhetően a cukrászdák és édességgyártók folyamatosan új, izgalmas kreációkkal kedveskednek a vásárlóknak, évről évre megújítva az ünnepi édességek palettáját.

Ezek a legutóbbi évek legkifinomultabb szaloncukrai voltak.

2020 óta minden évben életre kel Az év szaloncukra verseny, amely egy civil kezdeményezés keretein belül zajlik. A versenyre bármelyik kategóriában ingyenesen lehet nevezni, és a szakmai zsűri mellett számos civil szervezet is részt vesz a kóstoló eseményeken, hogy kiválassza a legkiemelkedőbb termékeket. A fő kategóriák mellett minden évben új díjazott kategóriák jelennek meg, amelyek kiválasztásánál figyelembe veszik a fogyasztói szokások és az éppen aktuális trendek változásait.

2024-ben a szaloncukrok világában kiemelkedett a Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukor, amely az év szaloncukra címét nyerte el. A gyerekek körében népszerűségével a Chocofive robbanócukros változata hódított, míg az év zselés szaloncukra díjat a Szamos Marcipán Feketeribizli-gyümölcszselés szaloncukor, gazdag étcsokoládé burkolattal érdemelte ki.

2023-ban a Promenád kávéház fügés-diós szaloncukra hódította meg az első helyezést, míg a gyerekek nagy kedvence a Sulyán Cukrászda különlegessége lett, amely egy robbanócukros, rágógumi ízű, fehér csokoládés-trüffeles szaloncukor kék spirulinával díszítve. A legjobb zselés szaloncukor címét pedig a Szamos Marcipán málnazselés finomsága nyerte el.

2022-ben Az év szaloncukra címmel a Gyulai Kézműves Cukrászda forralt boros szaloncukra büszkélkedhetett, a 2021-essel a gödöllői Sulyán Cukrászda Egy falat mennyország nevű süteményének szaloncukor-változata, 2020-ban pedig a Demeter Csokoládé sós-karamellás szaloncukra. Ide kattintva megismerheted a második és harmadik helyezetteket is, illetve azt is, melyek voltak az elmúlt években az év új íze, a szakmai kategória, a cukormentes, kézműves, vegán vagy épp kedvező árú szaloncukor kategóriák győztesei.

Készíthetsz saját kezűleg is ízletes szaloncukrot!

A szaloncukor készítése igazán nem bonyolult feladat, így ha szívesen töltesz időt a csomagolásra is, nyugodtan vágj bele! A marcipános szaloncukor egy igazi hagyomány, amit érdemes kipróbálni. A receptjét könnyedén megtalálod itt, ahogyan a vajkaramellás változat elkészítési útmutatóját is. Engedd szabadjára a kreativitásodat, és varázsolj egyedi édességeket az ünnepi asztalra!

Fedezd fel a zselés szaloncukor receptjét itt, míg a diós-mazsolás változatot ezen a linken érheted el. Ha valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki a kókuszos változatot, vagy lepd meg a szeretteidet egy izgalmas darált kekszes, narancsos és fahéjas recepttel!

Related posts