Végre elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol az olcsó ételek újra a figyelem középpontjába kerülnek! Fedezzük fel együtt 11 izgalmas gasztronómiai trendet, amelyeket a szakértők 2025-re jósolnak. Milyen újdonságok várnak ránk a dubai csokoládé őrület után? Tar
A gasztronómiai világ folyamatosan változik, és mindig izgalmas találgatni, hogy egy újonnan felbukkanó trend meddig marad velünk. Összegyűjtöttünk 11 különleges ételt, italt és irányzatot, amelyeket a National Geographic gasztroszakértői 2025-re várnak! Készülj fel a kulináris újdonságokra, amelyek formálhatják a jövő ízeit!
Divatok jönnek és mennek, egy-egy gasztrotrend azonban sikerrel gyökeret ereszt, és sokáig velünk marad. Gondoljunk csak a pandémia idején valóságos őrületté váló kovászos sütésre! Még az is kovászt nevelt otthon, akinek korábban eszébe sem jutott a kenyérsütés, és ha a mindennapi tevékenységeink közé nem is épült be, a kovászos pékségek azóta is működnek, és még a hipermarketekben is kötelező termék lett a kovászos kenyér.
Ha már a őrület határvonalán táncolunk! Hónapok óta töretlen a kereslet a dubai csokoládé iránt, és az érdeklődés nem csillapodik. Az ünnepek előtti szállítmányok szinte azonnal elkeltek, sőt, még mennyiségi korlátozást is bevezettek a boltokban. Izgalommal várjuk, vajon ez a csokihullám csak egy múló divathullám lesz, vagy egy új, önálló irányzat születik meg a török kadayif tésztával töltött, élénkzöld belsejű csokoládé képében?
A szakértők természetesen nagy magabiztossággal osztják meg véleményüket, de a valóság az, hogy szinte lehetetlen előre jelezni, mi válik tartóssá és mi múló hóborttá. Gondoljunk csak a 2000-es évek óriási burgereire és pulled pork szendvicseire: ki gondolta volna, hogy ezek mellett ennyire erőteljesen teret hódít a vegán étrend? És miután a luxus ételek és italok világában felbukkant az ehető arany, ki merte volna megjósolni, hogy újra feltámad a junk food trend?
A szakértők gyakran beleesnek abba a csapdába, hogy olyan jövőbeli trendeket vetítenek előre, amelyeknek alig van kapcsolódásuk a hétköznapi életünkhöz. A National Geographic azonban 2025-re vonatkozóan olyan étkezési trendeket gyűjtött össze, amelyek mindenki számára elérhetők és megvalósíthatók, függetlenül attól, hogy mennyit keresünk vagy hogy éppen hol tartózkodunk a világban.
A junk food, vagyis a feldolgozott és ultrafeldolgozott ételek világa, bár sokáig lenézett, most izgalmas új megvilágításba kerül. Az egykor elhanyagolt fogások, minimális energia- és alapanyagráfordítással, nem csupán megjelennek a trendek között, hanem újraértékelődnek. Hogyan fonódik össze a kultúra és a gasztronómia? A koreai szépségápolási trendek, popzene, és filmek mellett a fermentált káposzta, a kimchi világszerte egyre népszerűbbé válik, ez pedig újabb koreai hódításként tűnik fel a gasztronómiában. Vajon ez a fúzió milyen hatással lesz a jövő étkezési szokásaira?
A mexikói konyha diadalmenete az utóbbi években egyre inkább érezhetővé vált: hazánkban is elszaporodtak a mexikói éttermek, és a gasztronómiai trendek között egy ősi tésztakészítési módszer is felbukkant. A fermentálás után vajon a nixtamalizálás következik? – tettük fel a kérdést, és a válaszokért pedig izgalmas felfedezések vártak ránk.