Ez az étel a neurológusok számára igazi tabu: jelentősen növelheti a demencia kialakulásának esélyét.
Van egy ételtípus, amelyet a neurológusok igyekeznek távol tartani maguktól: ez a szív alattomos gyilkosa, amely súlyosan befolyásolhatja a demencia megjelenését.
Egy átlagember napi étkezése valahogy így nézhet ki: a reggeli rohanásban épp egy kis gabonapehely belapátolására van ideje. Ebédre a munkahelyi menzán a rántott hús tűnik a legbiztonságosabb választásnak (pedig az is tocsog a zsírban). Vacsorára valamilyen mikrós kaját melegít meg, de nem is igazán éhes, hiszen tévézés közben elnassolt egy fél zacskó csipszet. Az egészet pedig általában valamilyen cukros, szénsavas üdítővel öblíti le. Na most, nyilván mondanunk sem kell, hogy ez hosszútávon nem túl egészséges.
A felsorolt ételek a erősen feldolgozott élelmiszerek csoportjába sorolhatók. Ezek az élelmiszerek jelentős ipari feldolgozáson mentek keresztül, és gyakran gazdagok mesterséges adalékanyagokban, tartósítószerekben, cukrokban, sókban, valamint zsírokban.
Ilyenek a különböző cukros üdítők, a burgonyaszirom és egyéb sós nasik, a rántott vagy előre csomagolt ételek, a dobozos szószok, az előre csomagolt édességek és kenyerek, valamint az ízesített reggeli müzlik.
Több alkalommal is felmerült már, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nem csupán károsak lehetnek, hanem súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Ezek a termékek hozzájárulhatnak az elhízás, a magas vérnyomás, a megemelkedett koleszterinszint, a szívelégtelenség, a sztrók, sőt, akár rákos megbetegedések kialakulásához is. Egy friss kutatás azonban újabb aggodalomra ad okot: a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy nem csupán a fizikai egészséged lehet veszélyben, hanem az agyad is.
A 2022-es évben a Neurológia című folyóiratban megjelent kutatás egy igazán figyelemre méltó felfedezést tett: közvetlen összefüggést találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a demencia, valamint az Alzheimer-kór megjelenése között. Ez a megállapítás új megvilágításba helyezi táplálkozási szokásaink hatását agyunk egészségére. Készülj fel, mert ez a kutatás komoly elgondolkodásra ad okot az étrendünk és a mentális állapotunk kapcsolatáról!
A Tianjin Orvostudományi Egyetem kutatói hosszú távú vizsgálatot végeztek, amely során több mint 72 ezer, 55 év feletti brit férfi és nő étkezési szokásait és egészségügyi állapotát követték figyelemmel egy évtizeden keresztül. A résztvevőket négy különböző csoportba sorolták aszerint, hogy mennyi feldolgozott élelmiszert fogyasztottak. A kutatás elején egyik résztvevőnél sem észleltek demenciát, ám a tíz év elteltével kiderült, hogy azok, akik a legtöbb feldolgozott élelmiszert fogyasztották, 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek a demenciával diagnosztizáltak közé a legkevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztó csoporthoz viszonyítva.
A legkevesebb erősen feldolgozott élelmiszert evő emberek nagyjából 225 grammot vittek be ebből az ételtípusból a szervezetükbe naponta. Ez a napi étkezésük 9 százalékát tette ki. Ehhez képest, akik a legtöbbet ették ebből a fajta kajából, 814 grammot fogyasztottak belőle, ami a teljes napi étrendjük 28 százalékát jelenti.
A tanulmány szerzőinek becslése szerint napi 50 gramm ultrafeldolgozott élelmiszer helyettesítése egészségesebb, kevésbé feldolgozott élelmiszerrel - például egy fél alma, egy tál korpapehely vagy egy adag kukorica elfogyasztása egy csokoládészelet helyett - a demencia kockázatának 3 százalékos csökkenésével hozható összefüggésbe.
Reggelire válassz olyan müzlit, amelyben minimális a hozzáadott cukor mennyisége (mindig nézd meg a csomagolást!). A bacon vagy kolbász helyett inkább egy friss gyümölcssaláta legyen az asztalon. A szénsavas üdítők, előre elkészített teák és gyümölcslevek helyett érdemes édesítetlen kávét vagy teát, esetleg sima vizet választani (a szénsavas víz is szuper opciónak számít!).
Ebédre sovány húsok közül válassz, a különböző feldolgozott felvágottak helyett, mint amilyen a párizsi is. Vacsorára pedig grillezz, süss meg vagy piríts meg serpenyőben halat vagy csirkét. Ne dobd be a sütőbe a héten harmadjára is a halrudacskákat vagy a csirkefalatokat. Készíts salátát, párolj zöldségeket szósz vagy sajt nélkül az előre elkészített kaják helyett. A sültkrumplit pedig váltsd ki barnarizzsel, bulgurral vagy árpával.
Kényeztesd magad ízletes nassolnivalókkal! Készíts egyedi fűszerezésű, házi készítésű popcornt, és élvezd a roppanós falatokat! Ha pedig valami frissre vágysz, egy tál színes nyers zöldségcsík is remek választás lehet. Desszertként merülj el a gyümölcsök világában: egy tál bogyós gyümölcs, egy ínycsiklandó gyümölcssaláta vagy bármilyen más gyümölcs frissítő élvezete garantáltan feldobja a napod!