Ezen a halpiacon minden vásárló egyedi meglepetést kap a kiválasztott termékek mellé, így még különlegesebbé válik a vásárlási élmény.


A magyar háztartásokban a karácsonyi időszak hagyományosan a halak bőségét hozza el. Különösen népszerű a halászlé, amely a családi asztalok ékessége, de a ropogós, aranybarna rántott hal is sokak kedvenc csemegéje. A jászapáti piacon november 6-án, csütörtökön hivatalosan is kezdetét vette a karácsonyi halszezon, ahol a vásárlók már felfedezhetik az idei év friss árait!

Mennyibe kerül egy kiló ponty a karácsonyi halszezon idején?

Karácsonyig minden csütörtökön friss halkínálattal várják a vásárlókat a jászapáti piacon - olvasható a Jászapáti Városüzemeltető Nonprofit Kft. közösségi oldalán. A tudatos vásárló friss, minőségi magyar halból készíti el az ünnepi finomságokat. A jászapáti piacon csütörtökön a ponty kilóját 2200 forintért adták, a busa és a kárász kilója 1600 forintba került. Ezzel pedig ezen a piacon különleges ajándékot is kapnak a vevők, mivel tavalyhoz képest jellemzően nem nőttek a halárak.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) legfrissebb tájékoztatása szerint a hazai haltermelők, a gazdasági nehézségek és az aszálykárok ellenére, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a karácsonyi ünnepek során a fogyasztók számára kiváló minőségű hazai halakat kínáljanak. A magyar háztartásokban a karácsonyi időszak hagyományosan a legintenzívebb halfogyasztást hozza, hiszen ebben az időszakban a haltermelők éves értékesítésének jelentős része, körülbelül 35-40 százaléka valósul meg.

A MA-HAL irányárakat is közzé tett, hangsúlyozva, hogy ezek tájékoztató jellegű, jellemző kiskereskedelmi árakként értendők, amelyek boltonként és régiónként eltérhetnek. Előrejelzések szerint így alakulnak a halárak:

Élő ponty ára: 2000-2500 forint kilogrammonként.

Pontyszelet ára: 3500 - 4500 forint/kg között mozog.

* afrikai harcsafilé (bőr nélkül): 4500 - 5500 forint/kg

Szürkeharcsafilé ára: 7000 - 9000 forint kilogrammonként.

A busaszelet ára 1500 és 2000 forint között mozog kilogrammonként.

A hazai hal fogyasztásának fontossága több szempontból is kiemelkedő. Először is, a helyi haltermelés támogatása hozzájárul a gazdaságunk erősítéséhez, hiszen a helyi halászok és gazdálkodók jövedelmét növeli. Másodszor, a friss, helyben fogott halak nemcsak ízletesebbek, hanem tápanyagokban is gazdagabbak, hiszen nem utaznak hosszú távolságokat, így megőrzik frissességüket. Ezen kívül a hazai halak fogyasztása környezetbarát választás is, mivel csökkenti a szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást. A helyi vizek fenntartható kihasználása segít megőrizni az ökoszisztémákat, és hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Végül pedig, a hazai halételek sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy felfedezzük a helyi gasztronómia kincseit, és gazdagítsuk étrendünket ízletes és egészséges fogásokkal.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az ünnepi menühöz választott hazai hal fogyasztása nemcsak egészségünk szempontjából előnyös, hanem fenntarthatóbb döntés is. A halfogyasztás kiemelten fontos az egészséges táplálkozásban. A magyar haltermékek nemcsak minőségi, hanem azok termelése ökológiai szempontból is igen magasra értékelhetőek. A szervezet úgy fogalmazott: "Aki ilyen terméket választ a karácsonyi asztalára, az nem csak a saját egészségét, de a környezetét is óvja". Ezzel utalva arra is, hogy a hazai hal szállításának ökológiai lábnyoma lényegesen alacsonyabb, mint az importból származó termékek esetében. Az is rendkívül fontos szempont, hogy magyar hal vásárlásával a fogyasztók közvetlenül támogatják a hazai haltermelőket és munkahelyeket.

Related posts