Karácsony közeledtével sokan tapasztalhatnak allergiás reakciókat, amelyek közül néhány akár anafilaxiás sokkot is kiválthat. Érdemes figyelni azokra az ételekre és anyagokra, amelyek a leggyakrabban allergiás tüneteket okoznak az ünnepek alatt.


Ő Palik László 14 évvel fiatalabb párja: 3 év titkolózás után mutatta meg Petrát

Az adventi időszak varázsa, a meghitt készülődés és a díszítés öröme mindenki szívében különleges helyet foglal el. A karácsonyi illatok, mint a friss fenyő, a sütemények és a fűszerek, nosztalgikus emlékeket ébresztenek, és felidézik az ünnepi pillanatok szépségét. Azonban, még a legboldogabb találkozók is árnyékot kaphatnak az enyhe allergiás tünetek miatt, amelyek az ünnepi hangulatot zavarhatják. Különösen aggasztó lehet, ha valaki súlyosabb reakciókkal küzd az ünnepi időszak hagyományos összetevőivel szemben, hiszen a közösen eltöltött idő varázsát semmi sem pótolhatja.

Az előkészületek során tapasztalt stressz fokozhatja az allergiás reakciók intenzitását. Az allergia általános tünetei, mint például a szemek könnyezése, a viszkető szemek, az orrfolyás, az orrdugulás, a tüsszögés és a bőrirritáció mellett, súlyosabb esetekben emésztési zavarok és idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek. A legrosszabb forgatókönyv pedig az anafilaxiás sokk, ami életveszélyes állapotot eredményezhet.

A fenyőfélék is kockázatot jelentenek

A karácsonyfa-allergia napjainkra egyre inkább a köztudat részévé vált, hiszen számos karácsonyfafajta potenciálisan allergén lehet. Vannak, akik érzékenyek a fa nedveire, különösen a feldolgozás során, amikor díszítésre készítik elő. Azonban a leggyakoribb ok nem magának a fenyőfa pollenjének köszönhető, hanem azoknak a más növényekből származó polleneknek, amelyek a fa fejlődése alatt rátapadtak.

Szintén jelen lehetnek a fenyőn a poratkák is, nem utolsósorban pedig a penész, mely a még élő fán és annak földjén is megtelepedhet, tovább szaporodva a tárolás során.

Ezért, mielőtt bárki a beltérre vinné a fenyőt, érdemes ellenőrizni, nincsenek-e jelei a gombásodásnak, célszerű lehet továbbá lemosni, lerázni, mielőtt a lakásba kerülne. A légtisztító, illetve a páramentesítő készülék is segíthet, csakúgy, mint enyhe tünetek esetén a gyakoribb szellőztetés. Érdemes lehet elgondolkodni a hagyományos típusoktól eltérő fenyőválasztáson is, szakértők szerint például kevésbé allergizál a Fraser-fenyő, a nemes jegenyefenyő és a balzsamfenyő.

A műfenyőt is fontos ellenőrizni és portalanítani a használata előtt, emellett jó figyelni akkor is, ha valaki adventi díszek, dekorációk gyártása közben érintkezik fenyővel vagy más frissen levágott növénnyel, akár bogyós termésűekkel. Többek közt a tiszafát is gyakran használják dekorációként, ugyanakkor szinte minden része mérgező. Célszerű kesztyűben dolgozni, allergiás reakció esetén pedig abbahagyni a munkát.

Súlyos reakciót okozhatnak az ünnepi ételek

A klasszikus karácsonyi étkezések és az adventi vendégvárás különleges ínycsiklandóságai között számos olyan étel található, amely allergiás reakciókat válthat ki. Ekkor különösen érdemes odafigyelni, mivel a különböző allergén összetevők együttes fogyasztása fokozza a kockázatot, s a vendégek nagyobb mennyiségben élvezhetik a potenciális veszélyforrásokat.

Problémát okozhat a dió és a mogyoró, a halételek és a tenger gyümölcsei, de akár a fahéjra és a vaníliára is érdemes gyanakodni tünetek megjelenése esetén. A méz és a bor sem veszélytelen az azokra érzékenyeknél, csakúgy, mint az érett, penészes és füstölt sajtok, a füstölt húskészítmények, a mák, a csokoládé, a tojásfehérje és a savanyú káposzta. Még az alma is okozhat keresztallergiát olyanoknál, akik a nyírfa pollenjére érzékenyek, csakúgy, mint a csonthéjasok.

Az ételallergia tünetei nem csupán a megszokott reakciókra korlátozódnak. Az érintettek gyakran tapasztalhatnak bizsergő, égő vagy viszkető érzést a száj és a torok területén. Ezen kívül emésztési problémák, mint például hasmenés vagy gyomorgörcs is felléphetnek, és a bőrön, különösen a hasfalon, kiütések is megjelenhetnek. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a tünetek akár adalékanyagokra vagy azok bizonyos kombinációira adott reakcióként is felléphetnek, így a figyelmes megfigyelés és a megfelelő diagnózis elengedhetetlen.

Súlyos esetekben anafilaxiás sokk is előfordulhat, amely rendkívül gyorsan súlyosbodhat. Ennek során olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a vérnyomás csökkenése, fáradtság, szédülés, ájulás, zavarodottság, valamint légúti görcsök. A torok, a garat és a gége duzzanata is figyelmeztető jel lehet. A légszomj és a torokban érzett gombócérzés, továbbá az erős hasi fájdalom, az ismétlődő hányinger és hasmenés szintén a problémára utalhat. Az ilyen súlyos tünetek leggyakrabban dió- és mogyorófélék, halak, illetve tenger gyümölcseinek fogyasztása után lépnek fel, de egyéb ételek is kiválthatják a reakciót.

Mindezek miatt fontos megkérdezni a vendégeket, tudják-e esetleg, ha valamire allergiásak, és tájékoztatni őket, miből ne fogyasszanak, kisgyereket pedig sose kínálj olyan étellel a szülei megkérdezése nélkül, mely kockázatos lehet bármilyen szempontból.

A karácsonyi potpourrik önmagukban is kockázatosak lehetnek, mivel könnyen penészspórák tapadhatnak meg bennük, de érdemes vigyázni az illóolajokkal és a karácsonyi illatgyertyákkal is. Elképzelhető, hogy valaki akár egy természetes illatra, például akár egy fahéjas illóolajra is allergiás tünetekkel reagál, de a szintetikus szerek is problémát okozhatnak. Az illatosított gyertyák egy része például tartalmazhat olyan anyagokat, melyek vérbőséget okoznak az orrban, ezáltal pedig tüsszögést és orrfolyást, sőt, asztmás betegeknél akár rohamot is kiválthatnak.

A gyertyák és karácsonyi lakásillatosítók használata során fontos figyelembe venni, hogy bizonyos illékony szerves vegyületek, mint például a formaldehid, a petróleumpárlat, a limonén, az alkohol és az észterek, potenciális kockázatot rejthetnek magukban. Ezek az anyagok magasabb koncentrációban nem csupán a szemet és a légzőrendszert irritálhatják, hanem fejfájást, szédülést is kiválthatnak. Érdemes tehát körültekintően választani, és lehetőség szerint olyan alternatívákat keresni, amelyek kevésbé terhelik meg a levegőt és az egészséget.

Ha valaki komolyabb érzékenységgel küzd, érdemes természetes illatanyagokat választania, mivel ezek kíméletesebbek a szervezetre. Enyhébb tünetek esetén viszont a gyakori szellőztetés is hatékony megoldás lehet. Továbbá, hasznos lehet, ha az illatosítót távolabb helyezzük el, olyan helyre, ami nem közvetlenül érintkezik az emberekkel.

Related posts