A cukorbetegség és a gyulladások kockázatát jelentősen növelheti egy bizonyos ital fogyasztása, amelyről eddig nem sejtettük, hogy ilyen komoly hatásai lehetnek. Érdemes alaposan megfontolni, mit is iszunk, hiszen a következmények sokkal súlyosabbak lehet


Melyik magyar város nem a Tisza partján fekszik? 7 fogas kérdés földrajzból, ami sokakat zavarba hozna

A cukros üdítőitalok egészségügyi hatásairól már hosszú ideje folynak tudományos vizsgálatok, de egy újonnan közzétett tanulmány izgalmas új összefüggéseket hozott napvilágra. A Cell Metabolism folyóiratban megjelent kutatás rávilágít arra, hogy ezek az italok nem csupán a vércukorszintet és az anyagcserét befolyásolják, hanem jelentős hatással vannak a bélflóra összetételére is. A kutatók kilenc olyan baktériumtípust azonosítottak, amelyek jelenléte szoros kapcsolatban állhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával.

Qibin Qi, az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatója, és csapata új tudományos eredményekre bukkantak, amelyek szerint a napi két vagy több doboz (körülbelül 330 ml) cukros üdítőt fogyasztó egyének esetében csökken a jótékony baktériumok száma. Ezzel párhuzamosan nő a gyulladásokhoz és anyagcserezavarokhoz kapcsolódó baktériumok aránya. A kutatás során több mint 16 000 hispán és latin-amerikai résztvevő adatainak részletes elemzése zajlott, mivel ez a csoport különösen érintett a cukros italok fogyasztásában és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatában.

Korábbi kutatások már feltárták, hogy a cukros üdítők fogyasztása összefüggésbe hozható az elhízással, inzulinrezisztenciával és krónikus gyulladásokkal. Most azonban először sikerült egy világos összefüggést felfedezni a bélmikrobiom változásai és a diabétesz között. Érdemes megjegyezni, hogy a diétás üdítőkkel kapcsolatos vizsgálatok sem mutattak túl kedvező eredményeket.

A tudósok megfigyelései alapján a cukorral ízesített italok fogyasztása negatívan befolyásolja a szervezet mikrobiomját, csökkentve a rövid szénláncú zsírsavakat termelő kedvező baktériumok mennyiségét. Ezzel párhuzamosan olyan mikrobiális összetevők szintje nő meg a véráramban, amelyek összefüggésbe hozhatók az inzulinrezisztenciával, anyagcsere-zavarokkal és a diabéteszes vesebetegségek kialakulásával.

Lucy McCann, táplálkozási szakértő és klinikai kutató, úgy véli, hogy a víz továbbra is a legoptimálisabb választás a hidratáláshoz. Ám ha valaki kedvet érez egy szénsavas italhoz, célszerű cukormentes variációkat választania. Ezen kívül a kombucha is remek alternatíva lehet, hiszen élő baktériumokat hordoz, amelyek hozzájárulhatnak a bélflóra egészségéhez. Mindazonáltal érdemes ügyelni arra, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot.

A kutatók a jövőben azt szeretnék vizsgálni, hogy a bélflóra változásai előre jelezhetik-e a cukorbetegség kockázatát, és hogy ezek a baktériumok és metabolitok hogyan befolyásolhatják az anyagcsere-folyamatokat hosszú távon.

Related posts