40 éves koruktól kezdve tudatosan figyeltek az egészséges táplálkozásra, és ennek következtében 70 éves korukra számos pozitív változást tapasztaltak. Az egészséges ételek fogyasztása, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és sovány


Ne feledd, hogy a héten egy lényeges határidő közeleg! Ha figyelmen kívül hagyod, akár 200 ezer forintos bírsággal is sújthatnak. Érdemes figyelni rá!

Az egészséges táplálkozás nem csupán egy trend, hanem megkérdőjelezhetetlen tény: képes mérsékelni a betegségek kockázatát és hozzájárul a hosszabb élethez. Ennek ellenére sok felnőtt hajlamos elintézni a dolgot annyival, hogy „most már mindegy, úgyis késő”. Az ilyen hozzáállás azonban csak megnehezíti a változtatást, hiszen sosem késő elkezdeni a tudatos táplálkozást.

Egy átfogó kutatás eredményei szerint a táplálkozásunk 40 éves korunk után kulcsszerepet játszik abban, hogyan öregszik a testünk, és milyen életminőséget élhetünk meg az évek múlásával. Az eddigi megközelítések alapján tehát elmondható, hogy az étkezési szokásaink alaposan befolyásolják az öregedési folyamatot, mind a testi, mind a lelki jólétünk szempontjából.

A Harvard kutatói 30 év adatait elemezték, amiben több mint 106 ezer ember, 70 467 nő és 36 464 férfi vett részt. A vizsgálat kezdetén, 1986-ban a résztvevők legalább 39 évesek és krónikus betegségtől mentesek voltak.

A kutatás során a résztvevők 1986 és 2010 között négyévente egy részletes kérdőívet töltöttek ki, amely az étkezési szokásaikra vonatkozott. A Harvard Egyetem szakértői ez alatt az időszak alatt folyamatosan figyelemmel kísérték minden résztvevő egyéni étrendjét, hogy megvizsgálják, mennyire tartják be az alapvető táplálkozási irányelveket.

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, telítetlen zsírok, diófélék, hüvelyesek és alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása szoros összefüggésben áll a kedvező öregedési folyamattal. Ezzel szemben azok, akik étrendjükben nagyobb arányban fogyasztanak transzzsírokat, nátriumot, vörös és feldolgozott húsokat, általában kevésbé valószínű, hogy egészségesen öregednek.

Mit is takar valójában az egészséges öregedés?

A részt vevő nők az egészséges öregedést úgy képzelték el, mint egy olyan életkort, amikor az egyén legalább 70 évet él, miközben megőrzi a jó kognitív és fizikai képességeit, valamint mentális jólétét. Ezen felül fontos számukra, hogy mentes legyen krónikus betegségektől, mint a cukorbetegség, szívproblémák vagy daganatos megbetegedések.

A 30 éves adatok elemzése után a kutatók megállapították, hogy a résztvevők mintegy fele elhunyt, és csak 9%-uk élt 70 évnél vagy annál tovább betegségektől mentesen, valamint fizikai és kognitív hanyatlás nélkül. Az egészséges táplálkozási mintát leginkább betartó résztvevők esetében 43-84%-kal nagyobb volt az esély a jó öregedésre, mint azoknál, akik nem követték az egészséges táplálkozási mintát.

A felfedezés, hogy az életmód milyen jelentős hatással van az öregedés folyamatára, nem új keletű. Dr. R. Sean Morrison, aki a Mount Sinai Kórház Brookdale Geriátriai és Palliatív Orvosi Tanszékét irányítja, már számos kutatásra hivatkozik, amelyek megerősítik, hogy a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás hozzájárul az egészséges öregedés esélyeinek növeléséhez.

Related posts